top of page
  • Writer's pictureksenijabunjak

Santorini iz ugla avanturiste: hodajući ostrvomAvgust. Sada već tradicionalno tragam za povoljnim kartama ka destinacijama koje bi mogle doneti nova i jedinstvena iskustva. Izbor pada na Santorini - grčko ostrvo poznato kao sinonim za romantiku, glamur i eleganciju. Beli grad naspram vulkanske crne stene privlači veliki broj turista kojima je posmatranje zalaska sunca, fotografisanje na vetru uz ispijanje koktela na nekom od kultnih mesta grada Ije (Oia) visoko na lisi želja. Tanja, moj penjački partner i draga prijateljica, i ja odabrale smo Santorini iz nešto drugačijih razloga - zaboravljeni penjački smerovi na vulkanskoj steni, autentična i raznolika priroda i bogata istorija govorili su nam da je ostrvo vredno istraživanja.


Pakovanje penjačke opreme i kupaćih kostima noć pred put i avantura je mogla da počne. Plan je bio da obiđemo ostrvo bez iznajmljivanja kola i uz što manje koriščenja javnog prevoza - ekološki, samo svojim nogama.


Grčko ostrvo Santorini pripada arhipelagu Kiklada u Egejskom moru i mesto je jedne od najvećih vulkanskih erupcija u poznatoj istoriji.

Santorini se vezuje za jednu od najvećih erpcija vulkana koja se dogodila na vrhuncu Minojske civilizacije pre 3600 godina. Vekovima kasnije, jedinstveni pejzaž izvajan okamenjenom lavom vredan je divljenja.Naš plan bio je da tri dana odvojimo za treking po ostrvu, a ostale dane za penjanje i odmor na plaži. Za smeštaj smo odabrale Perisu - grad na samom jugu ostrva, na obali crne vulkanske plaže i najbliže, kako penjačkim sektorima, tako i startnim tačkama trekinga.


Dan 1: crna, bela i crvena plaža


Prvi dan trekinga po ostrvu rešile smo da obiđemo tri vuklanske plaže - crnu pored koje smo bile smeštene, belu i crvenu.


Trek smo započele duž crne vulkanske plaže dugačke oko 4 km. Nakon nje, lako i brzo stiže se do bele plaže - najimpozantnije prirodne tvorevine na ostrvu. Bele "stene" zapravo su porozni i stalno promenljivi okamenjeni peščani oblici. Na plažu smo stigle u ranim jutarnjim časovima i tako bile jedine u ovom magičnom okruženju.
Naša staza vodila je dalje duboko u kopno. Ovaj deo treka nije najatraktivniji i može biti naporan tokom letnjih meseci zbog odsustva hlada. Preporuka je nositi adekvatnu količinu vode sa sobom, jer veći deo staze sve do poslednje etape prolazi kroz prirodu, daleko od urbanih delova ostrva.Neposredno pre crvene plaže nalazi se arheološko nalazište - Akrotiri, praistorijski grad koji se vezuje za period kikladskog bronzanog doba. Naselje je uništeno u erupciji vulkana u 16. veku p.n.e. Upravo je vulkanski pepeo doprineo da se sačuva veliki broj fresaka, umetničkih dela i predmeta. Deo njih izložen je na samom nalazištu, dok se ostali nalaze u Praistorijskom muzeju u Firi.Na nekih 15 minuta hoda od Akrotirija, nalazi se crvena plaža. Pristup plaži može biti zahtevniji za decu i starije, pa je savet birati adekvatnu obuću. Preporuka za posetu su rani jutarnji časovi. Mi smo stigle u rano posle podne kada je gužva bila jako velika. Sve tri plaže su od podneva direktno osunčane i tada je na njima hlad gotovo nemoguće pronaći.Ukupna dužina treka: 12 km (u jednom smeru)

Ukupan uspon: 150 m

Tehnička težina: 1/10

Kondiciona težina: 1/10

Nivo avanture: 5/10

Ulaznice: 15 eura (kombinovana ulaznica za Akrotiri, Praistorijski muzej i Antičku Firu)Dan 2: Antička Fira


Drugi dan trekinga kroz ostrvo uputile smo se ka Antičkoj Firi - ostacima antičkog grada smeštenog na jednoj od najviših tačaka ostrva. Do grada se može doći prevozom sa jedne strane ili pešice iz pravca Perise. Pešačka staza koju smo odabrale dosta je strma i može biti naporna u najtoplijem delu dana. Prolazi pored crkve u steni i penjačkih sektora, tako da smo na putu ka vrhu imale nekoliko stanica. Najveći problem, ali i najveća zabava bio je izrazito jak vetar, poznatiji kao maltemi.
Na samom vrhu smešten je antički grad kroz čije ulice je moguće prošetati. Prepoznaju se agora - centralni trg, stoa - centar javnog života, pozorište, svetilišta, privatne kuće itd.Ukupna dužina: 7.5 km

Ukupan uspon: 770 m

Tehnička težina: 2/10

Kondiciona težina: 3/10

Nivo avanture: 5/10Dan 3: Fira - Ija


Treći dan trekinga odvojile smo za poznatu stazu po obodu ostataka vulkanskog kratera - kaldere koja vodi od glavnog grada Fire do čuvenog grada Ije, najposećenijeg mesta Santorinija.


Staza vodi kroz prirodu i naselja, pored poznatih hotelskih kompleksa i crkava, a teren varira od kamenih gradskih popločanja do okamenjene lave.Na putu do Ije prolazi se pored stene Skaros (Skaros Rock) nastale vulkanskom erupcijom i oblikovane daljim erozijama i zemljotresima. Na ovom mestu nastala je vizantijska tvrđava u 13. veku. Tvrđava i naselje koje ju je okruživalo trajali su vekovima - od Vizantije, preko Venecijanske republike, sve do Otomanskog carstva. Vulkanske erupcije tokom 17. i 18. veka praćene zemljotresima uništile su veći deo tvrđave i primorale stanovništvo da se preseli u Firu. Danas se na ovom mestu može primetiti tek po koji trag tvrđave. Ipak, pogled koji se pruža ka ostrvu vredan je posete.

Nakon 11 km staze bez hlada, ali uz vrlo malo uspona stiže se do Ije gde se možete osvežiti koktelima i zasladiti kolačima uz posmatranje čuvenog zalaska sunca.
Ukupna dužina: 11 km (u jednom smeru)

Ukupan uspon: 360 m

Tehnička težina: 1/10

Kondiciona težina: 2/10

Nivo avanture: 4/10


Dane nakon trekinga provele smo u kraćim šetnjama, dok smo čekale da maltemi oslabi kako bismo mogle da penjemo. Odabrale smo penjački sektor na samoj obali mora u Perisi. Penjalište na Santoriniju nije puno poznato. Retko ko zna za njega, a još ređe penje. Činjenica da smo jedini penjači na ostrvu u tom trenutku podizala je adrenalin. Ipak, rešene da povratka bez penjanja nema, upustile smo se u osvajanje vulkanske stene praćene nešto oslabljenim maltemijem i vrelinom avgustovskog dana. Osećaj je, kao i uvek, bio nezaboravan. Santorini je opravdao sva očekivanja.
Tips & Trick

Sigurnost: Trekovi su laki i dostupni svima. Preporuka je nositi veće količine vode, posedno ukoliko u ovakav obilazak ostrva idete leti. Udobna obuća je obavezna. Izbegavajte treking u papučama i kupaćim kostimima (njih svakako nosite sa sobom, jer je ne postoji bolji osećaj od raslađivanja u moru).


Smeštaj: Preporuka je odarati smeštaj u Perisi, daleko od turista kojima su Fira i Ija glavne destinacije. U Perisi ćete biti na obali mora, dok će početak svih trekova biti nedaleko od smeštaja.


Hrana: Grčka - giros za one koji jedu meso, spanakopita (pita od spanaća) u starinskoj pekari u Perisi, kao i kolači u Iji i Firi čine sve napore lakšim.

Recent Posts

See All

Comments


unnamed (1)_edited.jpg

Ćao! Hvala ti što si ovde i čitaš ove reči. Napisane su baš za tebe...

bottom of page