top of page
  • Writer's pictureksenijabunjak

5 ideja za izlete sa decom po Sloveniji


Child sitting in Logar valley
Logarska dolina
Slovenija je zemlja gde je outdoor deo svakodnevnog života od najranijih dana. Kao takva, veoma je pogodna za posetu sa decom svih uzrasta. Pročitajte naših 5 predloga šta obići.

1. Logarska dolina


Logarska dolina je jedna od najlepših glečerskih dolina u Evropi i deo Kamniško-Savinjskih Alpa. Zajedno sa dolinama Robanov Kot i Matkov Kot čini regiju Solčave.


Logarska dolina je veoma pogodna za decu svih uzrasta. Pored veoma lakih pešačkih staza, postoje i tematske dečje staze (Fairytale trails) gde se malo starije dete može sjajno zabaviti. Možete odabrati neku od brojnih staza i prošetati dolinom, a odmor potražiti pored vodopada Palenk ili pored nekog od planinarskih domova.


mountain valley
Logarska dolina

Dok ste u dolini, svakako vredi posetiti drugi najviši vodopad u Sloveniji - vodopad Rinka. Do njega možete doći pešice, šetnjom kroz dolinu, nakon čega vas čeka kraći uspon do vodopada od nekih 20 minuta. Ukoliko nemate puno vremena ili detetu nije dan, možete i kolima doći do parkinga u podnožju.


waterfall
Rinka vodopad

Za smeštaj birajte neki od planinarskih domova ili ekoloških farmi u Logarskoj ili okolnim dolinama. Nama je pravo otkriće bio Planinarski dom "Majerhold" koji se nalazi u susednoj dolini Matkov kot, na 1150 mnv i iznad Logarske doline, na samo 2 km od Austrije.


Dok ste u ovom kraju možete nastaviti šetnje po okolnim dolinama i vrhovima, a prekoruka za zabavu sa decom je poseta eko farmi Matk gde možete probati domaći sladoled od kozijeg mleka ili se poigrati sa domaćim životinjama.


Dolina Matkov Kot

💲Ulaz u Logarsku dolinu naplaćuje se 7 eura po danu i kolima.2. Korita Mostnice


Korita alpske reke Mostnice nalaze se nedaleko od Bohinjskog jezera i prilazi im se iz pravca Stare Fužine.


Mountain river
Korita Mostnice

Staza je laka, mahom ravna, a priroda prelepa. Možete odabrati kraću stazu samo po kanjonu ili nešto dužu do doline Voja i planinarskog doma. Korita Mostnice i dolina Voja važe za najlepše i najposećenije prirodne atrakcije Bohinjske regije.


Mountain river
Korita Mostnice

Put od parkinga vodi ka Đavoljem mostu pored "bašte" gde se možete upoznati sa različitim vrstama biljaka koje rastu u dolini. Nakon mosta ulazite u kanjon, a staza vodi pored reke - nekada u njenom nivou, a nekada više metara iznad.


Korita Mostnice - Đavolji most
Korita Mostnice

💲Ulaz se naplaćuje 3-5 eura u zavisnosti od sezone, a isto toliko košta i parking. Deca do 7 godina ne plaćaju.


3. Krug oko Bohinjskog jezera


Krug oko Bohinjskog jezera ima oko 12 km i celom dužinom staza je ravna. Prolazi kroz šumu, ali ima i delova bez hlada, pa je važno dobro zaštititi dete od sunca.


Mountain lake
Bohinjsko jezero

Tokom šetnje možete birati na kojoj ćete plaži napraviti pauzu, dok se na polovini nalazi kamp i još jedan Fairytale trail.


a child walks around the lake
Bohinjsko jezero
playing at the beach
Bohinjsko jezero

💲Ukoliko ste spremni na gužvu i 553 stepenika, možete nastaviti do vodopada Savica. Ulaz se naplaćuje 3 eura (4 u sezoni), dok je parking ako se rešite da dođete kolima 5 eura za 3h. Deca do 7 godina ne plaćaju ulaz.


waterfall
Savica vodopad

4. Velika korita Soče


Nalaze se blizu puta i jako su lako dostupna. Reč je o nekih 750 m duž kojih je ova glečerska reka možda i najlepša. U ovom delu reka je široka svega nekoliko metara, a duboka i do 15 m. Pored reke postoji staza kojom možete obići korita, ali u delu gde su najviši potreban je oprez ukoliko obilazite sa decom. U donjem delu priroda je pitomija, pa se deca mogu igrati na nekoj od brojnih kamenitih plaža.


glacier river
Velika korita Soče
glacier river
Velika korita Soče

Odlično mesto za pauzu i ručak jeste Pristava Lepena iznad kanjona reke, gde možete i prespavati ukoliko duže ostajete u ovom kraju.


glacier river
Reka Soča

💲Parking se naplaćuje 5 eura/h.


5. Vodopad Kozjak


Nedaleko od gradića Kobarid, nalazi se manji kanjon sa vodopadom Kozjak na samom kraju. Po mnogima ovaj vodopad je najlepši slovenački vodopad. Do ulaza u kanjon možete doći pešice ili kolima. Preporuka je da od centra obližnjeg Kobarida prošetate laganom stazom nekih 45min do vodopada.


waterfall
Vodopad Kozjak

Tokom letnjih meseci ovaj kanjon ostaje veoma hladan, pa predstavlja popularnu destinaciju mnogih turista. Vodopad se nalazi pod zaštitom kao prirodno dobro, pa je i kupanje zabranjeno. Ipak, tokom cele staze postoje brojna mesta gde se dete može igrati i uživati.


💲Ulaz na vodopad se naplaćuje 4 eura (za decu do 7 godina je besplatno).Tips & Tricks

Sigurnost: Sve staze su lako dostupne i ne zahtevaju veću kondiciju. Ipak, na vidikovcima i pored vodopada neophodan je dodatni oprez ukoliko ste došli sa malim detetom. Svoj ritam i dužinu boravka u prirodi prilagodite ritmu deteta i ne plašite se da odustanete ukoliko procenite da je tako bolje. Ponesite adekvatnu zaštitu od sunca, vetra, insekata, kao i preobuku za dete.


Hrana: Šetnje su kraće, tako da ponesite užinu za vas, ali i dovoljno hrane za decu jer će im svež planinski vazduh otvoriti apetit.


Voda: Ponesite dovoljne količine vode za piće. Iako su šetnje kraće, na većini nema izvora vode.


Tehnička težina: 3/10

Kondiciona težina: 3/10


0 views

Recent Posts

See All

Comentários


unnamed (1)_edited.jpg

Ćao! Hvala ti što si ovde i čitaš ove reči. Napisane su baš za tebe...

bottom of page