top of page
  • Writer's pictureksenijabunjak

5 ideja za izlete sa decom po Staroj planini


Planinarenje sa decom

Na Staroj planini moguće je pronaći veliki broj planinarskih staza, vidikovaca, vodopada koji se mogu posetiti sa decom. Mi vam donosimo naših pet omiljenih.

1. Vodopad Tupavica


Nalazi se na oko 5km od sela Dojkinci. Možete prošetati oko sat i po ili se dovesti kolima po makadamskom putu (vožnja traje oko 15 minuta). Od puta, vodopad je lako dostupan, a deo pre samog vodopada uređen je sa klupama, stolovima, ljuljaškama... Ponesite užinu, a decu pustite da otkrivaju prirodu i igraju se. 


planinarenje sa decom

planinarenje sa decom
Vodopad Tupavica

2. Vidikovac Kozji kamen


Početak uspona ka vidikovcu nalazi se na oko pola sata vožnje od Pirota. Postoji parking nešto pre same staze, ali mnogi parkiraju uz put kako bi izbegli kraću šetnju asfaltnim putem. Do vidikovca ima oko 3km (povratak je istim putem, tako da šetnja ukupno ima 6km) i 200m uspona. Staza najvećim delom vodi kroz šumu. Sa samog vidikovca pruža se divan pogled na Zavojsko jezero i vrhove Stare planine. Na vidikovcu ima nekoliko "pečurki" - klupa sa stolovima na kojima možete odmoriti i užinati. Na ovom vidikovcu je, ipak, potreban oprez ukoliko ste sa malom decom. Iako je ograđen, nemojte ih puštati da trčkaraju bez nadzora.


planinarenje sa decom
Vidikovac Kozji kamen

3. Vidikovac Smilovica


Selo Pokrevenik nalazi se na oko pola sata vožnje od Pirota. Na samom izlazu iz sela možete parkirati i odatle kreće staza ka vidikovcu. Do vidikovca ima oko 3km i 150m uspona. Staza vodi preko brda i poljana (leti nećete pronaći hlad tokom uspona, pa nosite adekvatnu zaštitu od sunca). I na ovom vidikovcu imate nekoliko "pečurki" za odmor, kao i ljuljaške sa pogledom na Zavojsko jezero. Za razliku od Kozjeg kamena, ovde nema strmih litica, pa deca mogu slobodno trčkarati.


planinarenje sa decom
Vidikovac Smilovica

4. Rosomački lonci


Staza do lonaca vodi od sela Slavinja do kojeg imate oko 50min vožnje od Pirota. Od sela do samih Rosomačkih lonaca vodi ranva, laka staza od oko 1.5km, dok vas na samoj lokaciji čekaju klupe i stolovi. 


planinarenje sa decom
Rosomački lonci

5. Vodopad Draganov vir


Nalazi se na oko 8.5 km od sela Dojkinci. Ova distanca se može prepešačiti ili se možete voziti nekih 20tak minuta po makadamu. Vodopad je od puta lako dostupan, ali se preporučuje veći oprez ukoliko sa malom decom silazite baš do samog vodopada. Za razliku od odstalih lokacija, ovde nema klupa, već samo najčistija priroda koju možete zamisliti. Ukoliko se ide kolima, ovaj vodopad se može obići kada i Tupavica.


planinarenje sa decom
Vodopad Draganov vir


Tips & Tricks

Sigurnost: Sve staze su lako dostupne i ne zahtevaju veću kondiciju. Ipak, na vidikovcima i pored vodopada neophodan je dodatni oprez ukoliko ste došli sa malim detetom. Svoj ritam i dužinu boravka u prirodi prilagodite ritmu deteta i ne plašite se da odustanete ukoliko procenite da je tako bolje. Ponesite adekvatnu zaštitu od sunca, vetra, insekata, kao i preobuku za dete.


Hrana: Šetnje su kraće, tako da ponesite užinu za vas, ali i dovoljno hrane za decu jer će im svež planinski vazduh otvoriti apetit.


Voda: Ponesite dovoljne količine vode za piće. Iako su šetnje kraće, na većini nema izvora vode.


Tehnička težina: 3/10

Kondiciona težina: 3/10


Recent Posts

See All

Comments


unnamed (1)_edited.jpg

Ćao! Hvala ti što si ovde i čitaš ove reči. Napisane su baš za tebe...

bottom of page