top of page
  • Writer's pictureksenijabunjak

Vršački breg: prvo planinarenje sa bebom
Prošlo je šest meseci od kako je u naše živote ušao jedan mali Filip. Na kratko smo zaboravili na planine, stene, aktivnosti na otvorenom i boravak u prirodi. Najvažnije je bilo uživati i lagano se privikavati na novi ritam života. Pola godine proletelo je u trenu i odjednom smo već bili spremni da sa prvim danima proleća krenemo da pravimo i prve outdoor korake kao porodica. Posle kraćih šetnji po Kosmaju i Avali, došlo je vreme i za prvi celodnevni izlet i prvo malo planinarenje sa bebom. Izbor je pao na Vršački breg.


Vršački breg nalazi se u jugoistočnom delu Banata, a njegov Gudurički vrh (641 mnv) predstavlja najvišu tačku Vojvodine.

Vršački breg nalazi se na oko sat i po vožnje od Beograda i na 10 minuta od grada Vršca. Za prvi put bilo nam je važno da što manje vremena provedemo u kolima, a što više u prirodi, kao i da budemo u relativnoj blizini nekog grada. Iako smo do sada najčešće ovde dolazili zbog penjačkih bolder smerova, ovog puta ideja je bila da testiramo planinarski ranac i vidimo kako će se Filipu svideti šetnja po prirodi.


Ruta koju smo odabrali je kratka, sa lakim pešačkim stazama i bez puno uspona. Od parkinga staza vodi zemljanim putem ka poznatom klubu "Izazov" i dalje pored dela penjačkih boldera, uređenom stazom kroz šumu ka Vršačkoj kuli.
Kod kule je i paraglajding pista, tako da možete uživati u pogledu na paraglajderiste na nebu iznad brega.Nakon laganog uspona do kule i kraćeg odmora, krenuli smo dalje putem kroz šumu ka odmaralištu "Crveni krst Vršac", blizu kojeg smo pronašli proplanak za nešto duži odmor. Odavde se može nastaviti dalje ka nekom od vrhova ili ka planinarskom domu. Mi smo rešili da je za prvi boravak u prirodi i privikavanje na aktivnosti u prirodi bilo dovoljno. Tako smo rešili da se istim putem vratimo nazad, srećni što je naš najmlađi član uživao i što su mu se obrazi zacrveneli - znak da nas tek čekaju prave avanture.Tips & Tricks

Sigurnost: Neophodno je da beba ima najmanje šest meseci, da drži samostalno glavu i da počinje da sedi, kako bi bilo sigurno nositi je u rancu. Prilikom planinarenja sa bebom, njena dobrobit i sigurnost su najvažniji. Cilj nije popeti se do vrha, već u uživati u prirodi sa novim članom porodice. Potrebno je bebu adekvatno zaštititi od sunca i vetra, redovno je hidrirati, poneti dovoljno hrane i vode, kao i rezervnu garderobu. Ukoliko se beba nosi u rancu, važno je praviti pauze na svakih sat do sat i po kako bi bebi omogućili i da legne. Zato je jako korisno nositi i vodootpornu prostirku za piknik.


Hrana: Grad Vršac je blizu i nudi veliki izbor restorana i kafea. Ipak, ukoliko još uvek nije počela sezona bašti, bolje poneti hranu sa sobom jer je jako teško naći nepušački lokal gde možete sesti sa bebom. Kafu, čaj ili sok (od nedavno radi i kuhinja) na otvorenom možete popiti na samom bregu u klubu "Izazov" sa divnim pogledom na grad.Ukupna dužina: 7 km

Ukupan uspon: 220 m

Tehnička težina: 1/10

Kondiciona težina: 1/10

Nivo avanture: 2/10

Recent Posts

See All

Comments


unnamed (1)_edited.jpg

Ćao! Hvala ti što si ovde i čitaš ove reči. Napisane su baš za tebe...

bottom of page