top of page
  • Writer's pictureksenijabunjak

Popova Šapka: zima na Šar planini

Updated: Nov 30, 2023


Alpinist on a winter summit
All photos by: Aleksandar Bukva

Ukoliko tragate za pravom zimskom avanturom u regionu, Popova Šapka u Severnoj Makedoniji može biti pravi izbor.


Godina 2021. i prvo skijanje tokom pandemije. Ideja je bila da praznike provedemo na skijalištu u Kolašinu u Crnoj Gori. Međutim, u poslednjem trenutku javljaju nam da je uvedena zabrana međugradskog saobraćaja i da nećemo uspeti ni do smeštaja da dođemo. Skije i oprema odavno su spakovani. Član ekipe je to jutro doleteo iz Holandije, a dan putovanja - prekosutra. Morali smo brzo da pronađemo alternativu, ali izbora nije bilo puno. Od zemalja u okruženju, Bugarska i Rumunija još uvek su bile zatvorene, a skijališta po Bosni i Hercegovini uveliko rasprodata za termine praznika. Tako je jedina mogućnost bila Severna Makedonija. Izbor je pao na Popovu Šapku. Slučajno i neplanirano zakoračili smo u pravu zimsku avanturu.


Popova Šapka (1700 mnv) nalazi se na Šar planini u Severnoj Makedoniji i jedno je od najpoznatijih skijališta ove regije.

Popova Šapka
Pogled na Popovu Šapku

Kako smo u poslednjem trenutku rešili da krenemo put Severne Makedonije i Popove Šapke, jedina opcija za smeštaj bio je grad Tetovo. Ukoliko na vreme rezervišete, na samoj Popovoj Šapki može se naći veoma lep smeštaj, pravi planinski. Tetovo je takođe opcija, ali vas svaki dan čeka vožnja kolima do i od skijališta.


Skijalište poseduje jedan šestosed, dva dvoseda, jedno sidro i četiri tanjira koji podržavaju oko 18 km staza od kojih je 6 km plavih, 7 km crvenih i 5 km crnih.


Popova Šapka pod snegom
Pogled na skijalište

Ipak, Popova Šapka je raj za freeride skijaše i borderaše. Frirajderi iz celog regiona namenski dolaze ovde. Ratrak će vas odvesti na vrhove planine i ostaviti da se spuštate mimo uređenih staza - samo vi i belo prostranstvo. Ukoliko se odlučite za zimovanje na ovom skijalištu, ne propustite ovu avanturu.


Skiing at Popova Sapka

Mi smo jedan dan našeg boravka na Šar planini posvetili zimskom usponu na Titov Vrv (2747 mnv). Obavezna zimska oprema za ovakve uspone jesu cepin i dereze. Pažljivo proverite vremensku prognozu pre polaska, ali i tokom uspona obraćajte posebnu pažnju jer u zimskom periodu promene vremena mogu biti veoma nagle.


Popova Šapka winter

Krenuli smo iz centra Popove Šapke i pred nama je bio zahtevan grebenski uspon kojim se savladava oko 1600 m ukupne visinske razlike. Staza je vodila preko vrhova Ceripašina (2540 mnv), Antena (2526 mnv) i Bakardan (2704 mnv), a plan je bio da uspon i spust traju oko 10 sati.


Winter mountain summit

Ipak, već na samom početku suočili smo se sa veoma teškim vremenskim uslovima. Izrazito duboki snežni nanosi sa jako debelim slojem leda na površini učinili su da budemo dosta sporiji od planiranog. Vreme je od samog početka uspona bilo promenljivo iako je prognoza obećavala sunčani dan.


Alpinist on a winter summit

Nestvarno je bilo hodati po zaleđenim snežnim nanosima visine drveća. Tek tu i tamo su iz snega provirivali vrhovi jelki. Sneg je najnestabilniji baš u blizini drveća, pa smo morali dodatno paziti pri svakom koraku.


Negde na polovini uspona došlo je do velike promene vremena - nagli pad temperature i jak vetar uticali su na našu odluku da odustanemo od daljeg uspona i vratimo se istim putem nazad. Spust po zaleđenim padinama bio je još izazovniji, ali se pokazao kao najbolja odluka. Kasnije tog dana, saznali smo da je nagla promena vremena dovela do lavina i više nesreća u planinama od Slovenije pa sve do Bugarske.


Alpinist on a winter summit

Alpinist on a winter summit

Popova Sapka winter

Tips & Trick

Sigurnost: Zimski usponi na vrhove sa sobom nose opasnosti i rizike. Praćenjem vremenskih prilika i pažljivom procenom stanja na terenu, svedite rizike na minimum. Ne krećite na zimski uspon bez obavezne opreme u vidu cepina i dereza (možete ih iznajmiti na samoj Popovoj Šapki ukoliko ne posedujete svoje) i adekvatne garderobe. I pored niskih temperatura, ne zaboravite da ponesete dovoljne količine vode, kao i energetski jaku hranu.


Smeštaj i hrana: Preporuka je na vreme rezervisati smeštaj na samoj Popovoj Šapki, kako ne biste morali da se svaki dan vozite iz Tetova. Odličan smeštaj i hranu nudi Konak koji se nalazi na samom skijalištu i omogućava ski-to-door.


Ukupna dužina: celokupan trek oko 20 km

Ukupan uspon: 1600 m

Tehnička težina: 8/10

Kondiciona težina: 5/10

Nivo avanture: 10/10


Alpinist on a winter summit

Recent Posts

See All

Comments


unnamed (1)_edited.jpg

Ćao! Hvala ti što si ovde i čitaš ove reči. Napisane su baš za tebe...

bottom of page