top of page
  • Writer's pictureksenijabunjak

Kapetanovo jezero: mesto gde su zvezde najbrojnije, a tišina najglasnija

Updated: Oct 27, 2023Jutro na jezeruPreko pet godina pričamo o Kapetanovom jezeru u Crnoj Gori i planiramo posetu, ali nas istih tih pet godina put vodi na drugu stranu. Kada smo ove godine isplanirali prvo kampovanje sa bebom baš na ovom mestu navigacija nas je odvela na pogrešnu stranu. Neiskusno smo se uzdali u Google Maps umesto u smernice koje smo dobili, kao da nikada ranije nismo bili na roadtrip-u. Jezero nismo našli, ali smo bili rešeni da okušamo sreću u povratku sa mora. Dve nedelje kasnije, po najzvezdanijoj i najtišoj noći, stigli smo na Kapetanovo jezero.


Kapetanovo jezero nalazi se na 1678 mnv, na planini Lukavici u srcu Moračkih planina.

Pogled na Kapetanovo jezero

Do jezera se stiže iz pravca Nikšića, odakle ima oko sat i po vožnje. Put je 2022. godine u potpunosti asfaltiran što je drastično olakšalo i ubrzalo pristup jezeru. Od Nikšića put vodi oko starog rudnika, kroz šumu i stenoviti krš do podnožja Lukavice, a zatim i do samog jezera. Na jezeru nema dometa, struje niti vode - samo priroda i njena nestvarna lepota. Okolni vrhovi planine Lukavice, Veliki i Mali Žurim, lako su dostupni iako nema jasno markiranih staza. Na Lukavici je moguće napraviti lepe i duge šetnje sa bebom i bez izlazaka na vrhove.

Pogled na Lukavicu

Kapetanovo jezero

Planina Lukavica

Na jezeru živi nekoliko porodica, pa je smeštaj moguć kako u njihovim kućama, tako i u bungalovima kojih je sve više. Ipak, ukoliko želite najmirnija jutra savetujemo kampovanje na drugom kraju jezera. U domaćinstvima možete uživati u isključivo domaćoj hrani i obezbediti neophodne kalorije za planinarenje.

Bungalovi na jezeru

Jezero je ledničkog porekla, a ime je dobilo po kapetanu Mušoviću koji je živeo u vreme osmanske vladavine.

Kapetanovo jezero

Kapetanovo jezero

Nažalost, put do i delom oko jezera je 2022. godine asfaltiran, što je dovelo do početka neplanske gradnje bungalova radi proširenja smeštajnog kapaciteta. Ipak, nadamo se da će se ova prelepa priroda u najvećoj meri sačuvati. Za sada savet je poseta radnim danima i kampovanje na drugom kraju jezera.

put do jezera

U podnožju Lukavice možete pronaći crkvu sv. Ilije, kao i neobičnu kuću na steni. Ova prostranstva zahtevaju istraživanje i povratak narednog proleća.

kuća na steni

kuća na steni

Tips & Tricks

Sigurnost: Obzirom da na jezeru nema dometa, struje ni vode, a da ste od prvog većeg mesta udaljeni sat i po vožnje, unapred napravite spisak stvari koje vam mogu zatrebati posebno ukoliko idete sa decom. Ne zaboravite dovoljnu količinu vode i hrane ukoliko su bebe male, adekvatnu garderobu (na jezeru su noći hladne i tokom leta), lekove, sredstva protiv ujeda insekata, kremu sa zaštitnim faktorom, lampe, plinsku bocu i rešo za kampovanje, itd.


Hrana: U domaćinstvima na jezeru vam mogu spremiti sve obroke, a hrana je isključivo domaća. Ukoliko ste vegan ili vegetarijanac, razmislite o nošenju gotove hrane za dane kampovanja.


Voda: Ponesite dovoljne količine vode za piće. Voda koja se koristi je jezerska, međutim lično smatram da zbog sve većeg broja posetilaca nije najpogodnija za piće.


Tehnička težina: 3/10

Kondiciona težina: 3/10

Nivo avanture: 9/10

Recent Posts

See All

Comments


unnamed (1)_edited.jpg

Ćao! Hvala ti što si ovde i čitaš ove reči. Napisane su baš za tebe...

bottom of page