top of page
  • Writer's pictureksenijabunjak

Ishrana bebe tokom boravka u prirodi


hranjenje bebe

Za početak, činjenica da ste u prirodi sa bebom ne treba da menja vaše navike ili da utiče na ritam obroka.

Zadržite istu satnicu i zapamtite da je sve što se menja okruženje u kojem hranite bebu. Ukoliko poznajete stazu isplanirajte pauze za obroke na mestima koja su pogodna. Ali, ne brinite – uvek se može pronaći zgodno mesto, čak iako ne poznajete teren. Leti birajte hladovine, zimi predele zaklonjene od vetra i uvek sa sobom nosite podlogu za piknik (Dekathlon podloga), kao i izolacione podloge za sedenje (Dekathlon podloga za planinarenje). Obratite pažnju da dete hidrirate češće nego kod kuće, posebno tokom toplijih dana.


hranjenje bebe u prirodi piknik

Ukoliko dojite olakšaćete sebi dosta, jer nećete morati da nosite flašice, formulu, da brinete o grejanju vode... Ukoliko niste u mogućnosti da dojite, ponesite dovoljno vode u termosu unapred zagrejane na višu temperaturu. Lakše ćete flašicu ohladiti u prirodi nego podgrejati. Druga opcija je nošenje male kamperske plinske boce, rešoa i šerpice i grejanje vode pred svaki obrok. Ova opcija je praktična za kampovanja i duža planinarenja.


kampovanje grejanje vode
Flašicu možete zagrejati i preko kamperskog plina i rešoa

Unapred odmerite i pripremite formulu, rasporedite u kesice ili teglice i ponesite uvek za najmanje dva obroka više po danu.


Ukoliko ste krenuli na planinarenje sa bebom u rancu/nosiljci, znači da je već počela da sedi samostalno, a to se otprilike poklapa sa uvođenjem nemlečne ishrane.


pauza na planinarenju

Za kraća planinarenja i hladnije dane, možete spremiti sami hranu. Dok je beba manja, napravite kašicu i ponesite je u teglicama od gotovih kaša. Praktične su za nošenje, a možete ih reciklirati više puta.


Kada beba poraste, pripremljenu hranu ponesite u nekoj od termo posuda. Nama se Metalac termo posuda za čuvanje hrane pokazala kao najbolja. Ne zaboravite da pored hrane ponesete i kašičice.

Metalac termo posuda za hranu
Termo posuda za hranu - Metalac

Zbog opasnosti od kvarenja, za toplije dane i duža planianrenja ponesite gotovu hranu. Nama su se DM obroci pokazali kao najbolje rešenje. Za dorucak najčešće koristimo kašicu sa prosom, a za ručak neko od gotovih jela sa povrćem i mesom.

DM kašice za bebe
DM kašice za bebe

Za užinu uvek nosimo dosta voća - banane su se pokazale kao najpraktičnije, kao i Nutrino pirei. Nosimo i keksiće ili kiflice napravljene dan ranije koji će lako zasititi bebu. Nakon što se u bebinu ishranu uvedu i orašasti plodovi možete poneti i energetske kuglice ili barove obzirom da je to najbolji način da se obnovi energija u planini.


Keksići od banane i batata
Keksići od banane i batata

Tokom planinarenja neophodno je da dosta toga ostane suvo, kao i da se pripremljena hrana ne prospe. Zato užinu nosimo u višekratnim IKEA zip kesama koje koristimo i za nošenje svega ostalog – pelena, krema, preobuke. Ne podržavamo korišćenje plastike i pokušavamo da upotrebu svedemo na minimum. Kada smo prinuđeni da je koristimo, trudimo se da je recikliramo i upotrebljavamo višekratno.

IKEA kese
IKEA višekratne kese


Recent Posts

See All

Comments


unnamed (1)_edited.jpg

Ćao! Hvala ti što si ovde i čitaš ove reči. Napisane su baš za tebe...

bottom of page