top of page
  • Writer's pictureksenijabunjak

Azurna obala: staza Fridriha NičeaTo proleće kuma i ja provodile smo u Nici, obilazeći Azurnu obalu i sva ona atipična i turistima malo poznata mesta. Njen rođenden odabrale smo da provedemo u selu Eze. Ovo selo sa veoma bogatom istorijom nalazi se na 430 m iznad nivoa mora i predstavlja najviše primorsko naselje na Azurnoj obali.


Iz Nice se vozom lako dolazi do mesta Eze-sur-mer, odakle se autobusom dalje ide ka selu Eze. Ipak, malo je onih koji znaju da se do sela može stići i potpuno drugačijim, autentičnijim i daleko magičnijim putem. Reč je o stazi Fridriha Ničea.

Počev od 1883. godine, Niče je često boravio na francuskoj rivijeri. Veruje se da je tokom penjanja ovom stazom od obale mora do sela Eze osmislio treći deo svog čuvenog dela "Tako je govorio Zaratustra".


Iako ima izrazito strmi početak, staza nije mnogo naporna. Za oko 4 km laganog uspona i silaska potrebno je oko sat i po, ne računajući obilazak sela Eze. Stazom se može ići u oba pravca ili se jedan može zameniti prevozom. Ipak, verujem da je najlepši osećaj popeti se rano ujutru, provesti dan šetajući uskim srednjevekovnim ulicama sela, a zatim se istom stazom spustiti ka moru u predvečerje.Zemljana i kamenita staza kojom su se nekada kretali magarci i konji pod teretom, danas je na momente uređena, a češće divlja sa oštrim serpentinama i bogata mediteranskim rastinjem. Tokom šetnje ovim putem uživale smo u pogledu na plavetnilo Mediterana, u mirisu ruzmarina, šumu maslinjaka na vetru i igri oblaka iznad nas.Ovu šetnju doživele smo kao jedinstveni put kroz vreme. Svakim korakom ostavljale smo užurbanost rivijere iza sebe i uživale u zvukovima tišine, pripremajući čula za ono što nas je čekalo od trenutka kada budemo kročile u Eze.Područje sela Eze naseljeno je bilo još pre rimskih osvajanja, dok je samo utvrđenje nastalo u 14. veku. Danas pleni svojim strmim ulicama, uskim prolazima i brojnim umetničkim radionicama, ateljeima i galerijama.Poseban šarm ovom selu daje egzotična botanička bašta - Jardin Exotique d’Eze. Bašta ujedno predstavlja i najvišu tačku sela. U njoj se još uvek mogu videti poslednji ostaci utvrđenog zamka izgrađenog na samom vrhu, brojne biljke sa svih kontinenata, fontane, kao i umetničke skulpture koje daju poseban šarm ambijentu.Nama je priroda podarila najlepše prizore upravo tu, na samom vrhu. Oblaci su se smenjivali otkrivajući tek na momente prizore Azurne obale. Dovoljno da potvrde njenu lepotu i pobude znatiželju za daljim lutanjem i istraživanjem.Osećaj da si baš na onom mestu gde u tom trenutku treba da budeš opet je bio tu. I zahvalnost životu za momente poput ovih.

Tips & Trick

Sigurnost: Savet je da se Ničeovom stazom krene u adekvatnoj obući, sa dosta vode i šeširom, posebno tokom letnjih meseci.


Najbolje vreme za posetu: Zimski meseci su mirni, bez velikog broja turista, što omogućava nesmetanu šetnju po selu Eze. Ipak, usled kiša sama Ničeova staza može biti klizava. Proleće i jesen nude lepo i ne mnogo toplo vreme, kao i prirodu u svom punom sjaju.


Ulaznice: Ulaznice za Jardin Exotique d’Eze iznose 6 EUR.


Ukupna dužina: 4.2 km (bez šetnje selom)

Ukupan uspon: 427

Tehnička težina: 2/10

Kondiciona težina: 2/10

Nivo avanture: 5/10

Recent Posts

See All

Comments


unnamed (1)_edited.jpg

Ćao! Hvala ti što si ovde i čitaš ove reči. Napisane su baš za tebe...

bottom of page