top of page
 • Writer's pictureksenijabunjak

Želite da planinarite sa decom? Dajemo vam 5 saveta za prve porodične korake u planiniSavin kuk Durmitor

Boravak u prirodi od najranijih dana pozitivno utiče na kognitivni razvoj bebe, kao i na razvoj njenih motoričkih sposobnosti, pospešuje komunikaciju, poboljšava san i jača imunitet. Benefiti su toliki da, ukoliko već niste, uputite se što pre u vašu prvu zajedničku outdoor avanturu.


Ne brinite, normalno je da osećate strah od nepoznatog, ali dinamika i potrebe bebe u prirodi iste su kao i kod kuće, s tom razlikom što ćete sada bebu hraniti i presvlačiti napolju. Ne čekajte jer vreme leti, a deca prebrzo rastu. Omogućite im nova iskustva, boravak na svežem vazduhu i otkrijte im čitav jedan novi svet prepun avantura. Evo kako krenuti.


Dajemo vam 5 saveta kako da se pripremite za prvo porodično planinarenje.

1. Odaberite udobnu nosiljku/ranac za bebu.


Važno je da pronađete ranac za bebu koji će biti udoban ne samo bebi, već i vama. Ranac treba da bude podesiv i prilagodljiv različitim konstitucijama, jer ćete bebu sigurno nositi naizmenično. Naš ranac je Osprey Poco AG i on se trenutno, nažalost, ne može nabaviti kod nas. Od rančeva koji su dostupni, izdvojili bismo Deuter Kid Comfort.


Beljanica, kanjon Resave

2. Presvucite i nahranite bebu pre početka šetnje.


Putovanje do odredišta i početak planinarenja ili šetnje u prirodi isplanirajte prema obrocima deteta. Najidealnije je da se stigne na odredište, doručkuje, beba presvuče i onda krene u šetnju. Tako že beba biti najzaiteresovanija za svet oko nje i najraspoloženija.


3. Odaberite poznatu, laku i kratku turu, a pauze isplanirajte prema ritmu obroka.


Pored pauza za obroke, na početku ćete morati da pravite dosta više predaha, jer beba ne bi trebala da provodi više od sat-sat i po u nosiljci tokom perioda privikavanja. Sa sobom ponesite podlogu za piknik kako biste što lakše mogli bebu da nahranite i presvučete u prirodi. Ova podloga će sjajno koristiti i za igru tokom pauza. Mi koristimo podloge iz Decathlona i jako smo zadiviljni njima. Lako se pakuju i mogu se zakačiti na sam ranac. Pored ovih podloga, koristimo i manje koje imaju toplotnu izolaciju u slučajevima da je zemlja vlažna i hladna, a takođe ih nabavljamo iz Decathlona.


piknik

4. Ponesite sve što inače nosite za bebu kada šetate.


Ukoliko se bojite da ćete nešto zaboraviti, napravite spisak dan ranije. Naša preporuka check liste glasi:

 • Pelene (ponesite nekoliko pelena više nego što inače potrošite za dan)

 • Puno pakovanje vlažnih maramica (one će biti vaš najbolji prijatelj tog dana)

 • Dosta vode (rasporedite vodu u više manjih flašica kako biste olakšali pakovanje)

 • Dovoljno hrane za planirane obroke i nekoliko voćnih užina preko jer se od svežeg vazduha lako ogladni. Za jednodnevne izlete i kraće šetnje pripremamo hranu za bebu to jutro i nju nosimo sa sobom. Kada su u pitanju duže šetnje i toplo vreme nosimo gotovu hranu. Hranimo se istim ritmom kao i kod kuće, jedino što bebu više hidriramo, posebno tokom toplijih dana.

 • Krema sa zaštitinim faktorom (ne zaboravite da je u planini i tokom hladnijih i oblačnih dana zračenje veliko, tako da redovno mažite bebu)

 • Sredstvo protiv ujeda komaraca, kao i krema za smirenje kože nakon uboda insekta

 • Rezervna i slojevita garderoba (bebu obucite slojevito i imajte u vidu da ona sedi za razliku od vas koji se krećete, te joj može biti hladnije nego vama)

 • Kapa ili kačket u zavisnosti od godišnjeg doba

 • Omiljena i rezervna igračka

 • Laža (ponesite i rezervnu)

 • Lekovi ukoliko neko prima terapiju

 • Hrana, voda i presvlaka za vas

 • Podloga za piknik


5. Uživajte u šetnji i boravku u prirodi, ne postavljajte i ne forsirajte ciljeve - najvažnija je dobrobit bebe i vaše zajedničko vreme.


Bebe su jako prilagodljive i njima je jedino važno da su uz vas. Boravkom i igrom u prirodi možete samo produbiti vašu povezanost s detetom. Tada ste daleko od tehnologije, telefona, interneta, TV-a, posla, poziva… Tada je sva vaša pažnja usmerena ka njima i oni će zbog toga najviše i voleti vaše izlete. Budite kreativni, smišljajte zajedničke igre u prirodi i uživajte.


Savin kuk, Durmitor


Recent Posts

See All

Comments


unnamed (1)_edited.jpg

Ćao! Hvala ti što si ovde i čitaš ove reči. Napisane su baš za tebe...

bottom of page